Categorieën
Nieuws

Iedereen mee op kamp!

Op dinsdag 28 maart 2023 lanceert Jeugdraad Deinze tijdens het JEZ!-event dat die dag vanaf 15 u doorgaat op het Sint-Poppoplein een inzamelactie voor de uitbreiding van de stedelijke uitleendienst jeugd met kampeermateriaal. De inzamelactie komt er naar aanleiding van het advies ‘Iedereen mee op kamp!’ waarin de Deinse jeugdraad het stadsbestuur vroeg een toegankelijke uitleendienst met kampeermateriaal in Deinze te voorzien om zo de drempel voor deelname aan weekends en jeugdkampen voor gezinnen met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties te verlagen. Iedereen die nog kampeermateriaal zoals trekrugzakken, slaapzakken, matjes, kampeerstoelen of veldbedjes op zolder liggen heeft en deze een tweede leven wil geven, kan dit materiaal dinsdag vanaf 15 u. binnenbrengen op de stand van Jeugdraad Deinze op het Rheinbachplein.

Vanaf 29 maart tot 30 april kan je met kampeermateriaal terecht bij de stedelijke jeugddienst tijdens de openingsuren. Het doel is zoveel mogelijk bruikbaar materiaal in te zamelen dat dan vanaf juni 2023 door iedereen gratis ontleend kan worden bij de stedelijke jeugddienst.


Iedereen mee op kamp!


Kwetsbare gezinnen ervaren verschillende drempels wanneer ze hun kind in willen schrijven voor een hobby of wanneer ze hun kind op kamp willen laten gaan. Dat is jammer, want vrije tijd is een mensenrecht. Dat betekent dat het noodzakelijk is om een menswaardig leven te leiden. “In je vrije tijd een hobby kunnen uitoefenen, is voor velen een uitlaatklep. Op kamp kunnen gaan staat garant voor avontuur in een veilige omgeving. Het laat een kind, een kind zijn. Daarnaast zorgt het voor een breed sociaal netwerk. Dat is niet enkel goed op persoonlijk vlak, maar zorgt ook voor een vangnet. De praktische en sociale vaardigheden die men op kamp leert, zijn ook van groot belang.” zegt Eva Van De Putte, voorzitter van Jeugdraad Deinze. “Bovendien kan het kind op één september in de klas vertellen dat het op kamp is geweest. Zo’n kleine gebeurtenis kan een groot verschil maken. Het belang ervan kan niet uitgedrukt worden in cijfers, maar wel in persoonlijke groei.”

“Jeugdraad Deinze en de stedelijke jeugddienst willen samen een uitleendienst voor kampeermateriaal uitbouwen om één van die drempels die kwetsbare gezinnen ervaren kleiner te maken.” beaamt schepen Rutger De Reu, bevoegd voor jeugd. “De uitleendienst voor kampeermateriaal zal vanaf juni deel uitmaken van de bestaande uitleendienst jeugd en zal kampmateriaal aanbieden die ouders met kinderen en jongeren gratis kunnen uitlenen voor een kampperiode. We zijn er ons van bewust dat dit de armoedeproblematiek niet zal doen verdwijnen, maar we zijn er wel van overtuigd dat dit een verschil kan maken voor kwetsbare gezinnen en hun kinderen. Op die manier hoeven zij de investering in noodzakelijk kampmateriaal (slaapzak, matje, veldbed, gamel, bestek,…) niet te doen.”


Om de uitleendienst zo laagdrempelig mogelijk te houden, zal het beschikbare materiaal door elke inwoner van Deinze ontleend kunnen worden. Voor de meest kwetsbare gezinnen en jongeren zal de jeugddienst slechts een deel van het materiaal voor online reservatie beschikbaar stellen, de rest van het materiaal wordt voorbehouden voor gezinnen die langskomen op de dienst zelf zodat de jeugddienst steeds kan inspelen op ad hoc vragen van kwetsbare gezinnen en jongeren. Inzamelactie tweedehands kampeermateriaal.


“Vanuit de jeugdraad vinden we het belangrijk dat we deze uitleendienst op een duurzame manier mee vorm kunnen geven. Ongetwijfeld hebben heel wat Deinzenaren op zolder nog bruikbaar kampeermateriaal liggen dat wij met plezier een tweede leven willen geven in de stedelijke uitleendienst voor kampeermateriaal.” zegt Sil De Nys, ondervoorzitter van Jeugdraad Deinze. “Iedereen is welkom op onze stand op het Rheinbachplein tijdens het JEZ!-evenement op dinsdag 28 maart vanaf 15 u. om nog bruikbare slaapzakken, matjes, veldbedden, kampeerstoelen of (trek)rugzakken in te leveren! Daarna kan het materiaal nog tot 30 april in de stedelijke jeugddienst binnengebracht worden tijdens de openingsuren.”


Lancering tijdens JEZ!


Jeugdraad Deinze en de stedelijke jeugddienst lanceren deze actie niet onbewust wanneer de JEZ-boot in Deinze aanmeert als één van de tussenstoplocaties tijdens de feestweek van JEZ! op dinsdag 28 maart.
JEZ! is een jongerencollectief dat de spotlight weer volop op jongeren wil zetten. Net als JEZ! wil de Deinse jeugdraad thema’s waar ze wakker van liggen op de kaart te zetten bij het bestuur, jongeren aan het woord laten
en hun stem te verspreiden. Jongeren van vandaag hebben de ongelofelijke kracht om een positief verschil te maken voor de wereld van morgen. Daarom mag die wereld vandaag al wat meer jong en zot worden. Jeugdraad Deinze wil met het advies ‘Iedereen op kamp!’ en de steun die ze bieden bij het uitwerken van een stedelijke uitleendienst voor kampeermateriaal het voortouw nemen en alle jongeren een stem geven, ook als het over moeilijke thema’s zoals armoede gaat. De gelijkenissen met het jongerencollectief JEZ! zijn groot. Ook Jeugdraad Deinze wil met haar project voor en door jongeren aantonen dat jongeren vandaag de dag solidair zijn.


Praktisch
Wanneer? Dinsdag 28 maart tussen 15 u. en 21 u.
(daarna tot 30 april bij jeugddienst Deinze tijdens de openingsuren)
Waar? Stand van Jeugdraad Deinze op JEZ!-event – Rheinbachplein Deinze
Wat? Inzamelactie tweedehands kampeermateriaal: slaapzakken, matjes, (trek)rugzakken, veldbedden,
kampeerstoelen,…

Openingsuren Jeugddienst Deinze

  • maandag  9 – 12 uur
  • dinsdag  9 – 12 uur
  • woensdag  9 – 12 & 14 – 16 uur
  • donderdag  gesloten
  • vrijdag 9 – 12 & 14 – 17 uur
  • zaterdag gesloten
  • zondag 2 april 2023 gesloten